čtvrtek 4. dubna 2019

Záhony? Záhony!

Klasické záhony, vyvýšené záhony, kopy... Na zahradě už máme díky letošnímu jaru všechny možné (a občas mám pocit, že i nemožné) druhy záhonů.


Vyvýšený záhon vznikl už před dvěma lety, kdy jsem ho vybudovala v přední části zahrady. Je na naprosto špatném místě, což jsem si ale uvědomila až v momentě, kdy do něj od zdi začaly prorůstat maliny. Výhledově dojde k jeho přestěhování, letos tam zkusím dát ještě rajčata (jahody, co tam jsou , přijdou jinam, protože tam neplodí), pak ho zruším nebo přestěhuju. 


Ve stejném roce vznikly i dvě malé kupy, na kterých byla ten první rok divoká rajčata. Letos už jsou to záhony slehlé skoro do roviny s terénem - to jsou ty na úvodní fotce. Loni na nich proběhl pokus o brambory, letos jsou tam zaseté různé kombinace plodin - na jednom z nich špenát, mrkev a hrách, na druhém salát, rukola, ředkvičky, mangold a hrách.

Loni vznikly dva "nakupené" záhony (kopy) - dospodu přišly proložky z palet s lahvemi, na to jsme nasypali posekanou trávu a poté hlínu, kterou jsme natěžili z hromad, co tu zůstaly po bývalých majitelích. Půda tam je kvalitní, zřejmě se jedná o posekanou trávu a shrabané listí, které majitelé vozili na jednu hromadu a poté zakryli plachtami. 


Tam přišla první rok rajčata, případně mangold a podobně. Letos jsou na kopě, která je výše, nově jahody - a taky česnek. Snad se mu tam bude dařit. 

No a letos vznikají ve velkém nové, tentokrát ryté záhony. Momentálně je to asi nejrychlejší způsob, jak přijít k záhonům. :) Výhoda je, že z drnů, které ze zrytí zbydou, bude taky úrodná půda - až zetlejí pod plachtami, které na ně dáme (jedna hromada drnů už je zakrytá, jsem zvědavá, jak to bude třeba za rok vypadat). 

Část nových záhonů, vzadu za nimi nakupené hromady drnů.

Zároveň jsem, inspirována ve skupině Permakultura, podnikla pokus s kompostovou jámou. Tedy, v mém případě spíš jamkou - jedná se o základ pro nový záhon, který bude fungovat až příští rok. Vykopu asi 40 cm hlubokou jámu, dospodu přijde bioodpad, až se jáma zaplní, tak ji překryju drny danými vzhůru nohama a zasypu hlínou. Postupně takhle udělám celý záhon. Tak uvidíme, jak to bude fungovat, určitě dám vědět. :)

Žádné komentáře:

Okomentovat