sobota 20. dubna 2019

Jak na (přírodní) zahradu aneb Co číst?

Kamarádka se včera ptala na základní literaturu pro plánování zahrady. Tak jsem si řekla, že dám dohromady můj vlastní "seznam" literatury, kterou by mohl (ne měl) přečíst zahradník, který se rozhodně pro přírodní nebo permakulturní zahradu...


Nelekejte se, nemusíte shánět všechny knížky výše. :) To je jen výběr z naší knihovny (a půjčených knížek z krajské knihovny), který jsem fotila před dvěma lety... Ale - čím začít? 

Níže uvedené knížky mají dost podobný obsah. Každá z nich ale obsahuje "něco navíc", co v dalších knížkách chybí. I proto stojí za to přečíst víc knížek než jednu - případně si v nich přímo dohledávat informace, které zatím člověku chybí. 

Moje přírodní zahrada...
...je úžasná knížka, kterou vydal spolek Přírodní zahrada. Jsou v ní sepsány základní informace o přírodních zahradách - prvky v PZ, bylinková, zelinářská, ovocnářská i květinová zahrada, zahrada pro děti, živé ploty, louka... Prostě to všechno, co by nemělo v přírodní zahradě chybět. Jsou tam praktické návody, informace o pěstování, době kvetení (aby měl člověk zahradu krásně rozkvetlou celý rok) a tak dále. Navíc je knížka moc pěkně sepsaná a pro začátečníka srozumitelná. 

Zdravá zahrada
od Heleny Vlašínové je jedna ze základních příruček pro ty z nás, kdo se chtějí pustit nejen do přírodní, ale i do permakulturní zahrady. Najdete tam nejen informace o pěstování všeho možného, ale i o kompostování, škůdcích a pomocnících, o plevelích jako užitkových rostlinách, o kombinování rostlin, nedílnou součástí je i zahradnický kalendář nebo nastínění možností využití rostlin a plodů. 

Kompletní návod k vytvoření ekozahrady a rodového statku
od Jaroslava Svobody možná bude pro spoustu lidí příliš ezo, ale je to krásně udělaná knížka. :) Navíc obsahuje nejen ty základní informace popsané výše, ale i další věci - rostliny jsou tam rozdělené do jednotlivých kapitol podle typu, takže se seznámíte i s popínavkami, lesními stromy, vodními a vlhkomilnými rostlinami, květinami a bylinkami pro sušší místa (to se za současného sucha hodí)... Moc se mi líbí, že je knížka plná barevných vyobrazení jednotlivých rostlin, že jsou v ní podrobněji rozebrány ovocné stromy a keře, zelené hnojení...

Encyklopedie soběstačnosti, 1. díl - Rodinná zahrada
První díl Encyklopedie soběstačnosti je skvělý pro kohokoli, kdo plánuje rodinnou zahradu a kdo chce být aspoň v některých plodinách soběstačný. Dozvíte se o půdě, hnojení, kompostování, pěstování, chovu drobné drůbeže a tak dále a tak dále. Je toho opravdu hodně.


Zakládáme a udržujeme ekozahradu
Útlá knížka ze "zahradnické" edice nakladatelství Grada. Je tenká, ale plná informací. Právě její rozsah většinu lidí zaujme, protože co si budeme povídat, až na knížku od H. Vlašínové jsou všechny výše zmíněné knížky dost tlusté, což spoustu lidí odradí. :) Tahle knížka poskytuje základní přehled toho, co na ekozahradě dělat a nedělat, takže může být inspirací pro toho, kdo potřebuje informace "rychle".

Kombinování rostlin: Smíšená kultura v praxi
Tohle je jediná "specializovaná" knížka, kterou tu zmíním. Budu o ní psát na podzim samostatný článek, protože si to zaslouží. Každopádně - pokud už máte zahradu a záhony, tahle knížka je skvělá pro naučení se, jak kombinovat rostliny tak, aby si vzájemně pomáhaly, nepřekážely si atd.

Je celá řada dalších knih o přírodních zahradách, ekozahradách a permakulturních zahradách. Pokud budete mít zájem o hlubší znalosti, určitě se dostanete ke knihám Seppa Holzera nebo Carol Deppe, k Zelenině z ekozahrady od Jaroslava Svobody a dalším. Pokusím se tu postupně zveřejňovat články o "specializovaných" knížkách, jako je právě poslední zmíněné Kombinování rostlin.

Žádné komentáře:

Okomentovat