sobota 9. března 2019

Jarní bylinky: Ptačinec žabinec


Jedna z prvních bylinek, které je možné po zimě (a občas i v průběhu zimy - my ho máme ve skleníku) sklízet, je ptačinec žabinec. Roste... No, tak nějak všude, kde má prostor, více mu ale vyhovují úrodné vlhčí půdy.


Je to drobná poléhavá rostlina s malými bílými kvítky, kvete většinou od března do května, není ale výjimkou, že obnovou porostu dojde k tomu, že rostliny kvetou až do října. Když je pak mírná zima, může kvést i tehdy.

My máme ptačinec teď na jaře na skalce, kde se mu daří. Navíc je to půdokryvná rostlina a zamezuje vysychání půdy, což skalce a bylinkám na ní také prospívá. Je ale schopný zarůst úplně cokoli (každá rostlina vytvoří stovky semen), proto je dobré ho trochu hlídat a omezovat. 

To není takový problém, jak se na první pohled zdá. Je to totiž jedna z prvních "salátových" bylinek. Na skalce nám ptačinec vytvořil krásný zelený koberec, ovšem to bylo před pár dny, než jsem prozradila našim holkám, že se dá jíst. Od té doby výrazně prořídl... Měla jsem co dělat, abych aspoň vybrala nějakou rostlinku na nafocení. A i tu jsme tu pak společně snědly. :)

Prořídlý ptačinec na naší skalce.

V kuchyni se využívá celá nadzemní část rostliny - kromě toho, že dobře chutná, obsahuje vitamín C a E, karotin, minerální soli, třísloviny, hořčiny a saponiny. Je možné ji použít do salátů, polévek, do jarní nádivky, do sekané nebo karbanátků... A nebo jen tak uždibovat přímo ze záhonu.

Recept níže je z "krabičky" Plané rostliny ve vaší domácnosti - vydala je před delší dobou Lipka a už nejsou moc k dispozici (modré a bílé se dají sehnat na Permakultura CS, žluté už se asi sehnat nedají).


Další recepty (nejen k jídlu) z ptačince najdete třeba tu:
http://www.paukertova.cz/view.php?cisloclanku=2008100005
https://www.vitalia.cz/clanky/ptacinec-zabinec-je-leciva-rostlina/
http://www.jitrnizeme.cz/view.php?cisloclanku=2007021005 

1 komentář:

  1. Díky za další recepty. Já používám i do vaječné omelety. Buď jíme jen tak nebo jednu nakrájím na nudličky jako celestýnské nudle a dám do polívky. Jak jinak, taky s ptačincem. :-)

    OdpovědětVymazat